ÇIRA NEDİR? / ÇAKMAK ÇIRA

Çıra Nedir?

Çıra; çam ağacı gibi reçineli ağaçların yağlı ve çabuk yanmaya elverişli olan kısımlarıdır. Tamamen doğal olarak oluşur. Çıranın özü çam sakızıdır.Çam sakızı; reçine dediğimiz sakıza benzer, bal renginde, keskin kokulu ve acı bir tadı olan doğal bir maddedir. Çıra, geçmişten günümüze kadar genellikle ateş yakma amaçlı kullanılmıştır. Reçineli olmasından dolayı odun ve kömürden daha fazla yanıcıdır. Çıraya oranla yanıcılığı daha az olan odun ve kömürün yakılmasında yardımcı olarak kullanılır. Reçine ateşlendiğinde yavaş ve alevli şekilde yanar. Bu da odun ya da kömürün ateşlenmesine yardımcı olur.

Çıranın oluşabilmesi için ülkemiz çok ama çok elverişlidir. Ülkemizde dört mevsimde yaşandığı için ağaç olabildiğince yağlanır ve çıranın en
kalitelisini doğal olarak üretir.

Çıra eski dönemlerde aynı zamanda aydınlatma amacıyla da kullanılmıştır. Mum gibi fakat mumdan daha fazla alevlenmesinden dolayı fener ve geniş çaplı yerlerin aydınlatılmasında çıranın yanıcı ve aydınlatıcı özelliğinden faydalanılmıştır.

Geçmişte çok sık olmakla birlikte halen günümüzde alternatif tıpta da kullanılmaya devam etmektedir.